fbpx

írj ide a kereséshez...

Tags:

A Tesla egy lépéssel közelebb az egymillió mérföldet is bíró akkumulátorokhoz

Elon Musk az idei év végén előrevetítette, hogy autóbemutatóra nem érdemes számítanunk a Teslától 2020-ban, de annál izgalmasabb technológiai előrelépésekről rántja majd le a leplet az amerikai villanyautós cég.

Nem is kérdés, hogy a Tesla szeretné-e tartani az előnyét a villanautózásban a nagymúltú konkurensekkel szemben, ehhez pedig a még korántsem kiforrott akkumulátorok területén kell előre indulnia. A gyártó kanadai leányvállalata, a Tesla Motors Canada nemrég fogadtatott el egy akkumulátortechnológiával kapcsolatos szabadalmat, amellyel hosszabb élettartamú és költséghatékonyabb cellákkal állhatnának elő a jövőben.

A lítiumionos technológiában még hatalmas a terep a fejlődésre, és ezt a gyártók egytől egyik felismerték az elektromos autók korának hajnalán. A Tesla kutatói által felfedezett újítás az elektrolithez adott kémiai anyagokon változtat, amellyel a lítiumionos akkumulátorok teljesítménye és élettartama is megnő. Aki szeretné mélyebbre ásni magát a Tesla fejlesztésében, az itt olvashatja el a szabadalmat, angol nyelven, ám ami a számunkra fontosabb, hogy ez egy újabb jel arra, hogy Elon Musk betarthatja az ígéretét, miszerint jövőre megérkezik az az akkumulátor, amely már egymillió mérföldön keresztül is képes lehet kiszolgálni egy elektromos autót. Az elektromos autók akkumulátorainál ugyanis fontos részlet az is, hogy egy-egy energiatároló hány ciklusnyi feltöltést bír el, mielőtt érezhetően csökkene az egység kapacitása.

A legújabb fejlesztések ráadásul nem csak az elektromos autók számára szolgálnak előnyökkel, hiszen a Tesla az elektromos hálózatokba is szeretne hasonlóan fontos szerepet játszani, mint az autógyártásban, így a hálózatok energiatárolásának terepén is hasznosíthatók lehetnek az új fejlesztések.

Az új szabadalom érdekessége, hogy bár kiemeli az elektromos autókkal kapcsolatos felhasználást, mégis NMC, vagyis nikkel-mangán-kobalt akkumulátorokról szól, miközben a Tesla az autóiban jelenleg NCA, nikkel-kobalt-alumínium akkumulátorokat használ. Ez egy új jel lehet arra, hogy a Tesla 2020-ban gyökeresebb változásokra készül az akkumulátorai területén.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend