fbpx

írj ide a kereséshez...

Erre nincs felkészülve az Autopilot – így tört össze a Model 3 szakadó esőben

Szakadó esőben 120-szal csapatni egy kétsávos úton talán nem a legjobb ötlet, ebben a helyzetben pedig kizárólag hátrány lehet, ha az Autopilot használata mellet nem fogjuk a kormányt. Ezt a saját bőrén kellett megtapasztalnia egy amerikai youtubernek, aki pont így tett, hiszen 75 mérföld per órás tempó mellett elengedett kormánnyal videózta, ahogyan a Model 3 önmagát vezeti a szakadó esőben. Túl sokáig nem kommentálhatta, hogy mi történik éppen, hiszen elérkezett az időjárási- és útviszonyok, illetve a Model 3 tapadásának határa, ami hozta az aquaplaningot, vagyis felúszott a vízen a Tesla.

A mára már sokak által elméletben jól ismert jelenség bekövetkeztekor hirtelen teljesen megszűnik a tapadás, és még egy nagyon tapasztalt sofőr számára is kérdéses, hogy úton tudja-e tartani az autót, vagy úrrá lesz az út felett fekvő víz, illetve a fizika. Igaz, ha nem fogjuk a kormányt, akkor a kevés esély is drasztikusan képes csökkeni.

Az amerikai youtuber rosszul döntött, mikor videózott, hiszen 120-as tempónál, Autopilot mellett a Model 3 felúszott a vízen. Bár amint tudta, igyekezett korrigálni, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy elkerülje a balesetet. Az Autopilot az ennek elkerüléséhez szükséges korrigálásokat nem ismeri, így nem is mondhatnánk, hogy hibázott a Tesla rendszere, hanem inkább a sofőr döntött rosszul több esetben is. Egyrészt, ha már az Autopilot mellett dönt ilyen körülmények között, érdemes lett volna fognia a kormányt, másrészt pedig egyértelmű, hogy a sebességet sem megfelelően választotta meg a sofőrünk.

Komolyabb sérülés szerencsére nem történt, illetve a Model 3-ban keletkező károk sem javíthatatlanok, ám abba biztosak lehetünk, hogy nem volt olcsó móka a szakadó esőben való száguldozás. Ezúttal is más kárán okulhatunk, és újra felírhatjuk, hogy fogni kell a kormányt az Autopilot használatakor, és nem érdemes túl gyorsan menni szakadó esőben, mert alattomos egy dolog az aquaplaning.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend