fbpx

írj ide a kereséshez...

Egy hiba miatt tölthetnek más villanyautók is az új Tesla Superchargereken

Az Electrek amerikai szakoldal is beszámolt arról a különös jelenségről, hogy nem Tesla gyártmányú elektromos autók töltenek a márka új V3-as villámtöltőin. A CCS típusú töltőcsatlakozókkal ellátott V3-as töltőoszlopok már kezdenek terjedni Európában, és meglepő módon ezekről jelenleg nem csak Teslák, hanem a jelek szerint minden olyan autó tölthet, amely kompatibilis a CCS töltőkkel. A bökkenő viszont, hogy a töltés így mindenkinek ingyenes, csak a Tesláknak nem.

A töltők ugyanis nem csak küldik az áramot, de kommunikálnak is a hozzájuk csatlakoztatott autókkal. Ezen keresztül az oszlopok lekérdezik az autóktól, hogy milyen Tesla felhasználói fiókhoz írhatják a töltés költségeit, amik aztán megjelennek a tulajdonos számláján. Igen ám, de ilyen fiókja csak a Tesla-tulajdonosoknak van, más villanyautók esetében pedig nincs hová számlázni, ergo ingyen van az áram.

Íme egy videó, amelyben a Nextmove villanyautókat bérbeadó cég leteszteli, hogy mely autókat szolgálják ki gond nélkül a Tesla töltői.

VW e-Golf, VW ID.3, BMW i3, Opel Ampera-e, Hyundai Kona Electric, Hyundai IONIQ Electric, Renault Zoe, Porsche Taycan – ezeket az autók jelenleg biztosan tölthetnek a V3-as Superchargerekről.

Az Electrek szerint az, hogy nem csak a Teslák tudnak jelenleg tölteni az új oszlopokról, nem lehet szándékos lépés a gyártótól. Az amerikai szakoldal egy hibára gyanakodik a rendszerben, amely miatt az oszlopok akkor is engedélyezik a töltést, amikor nem tudták felismerni a csatlakoztatott autó típusát.

Ezek persze csak találgatások, hiszen a Tesla hivatalosan még nem szólalt meg a helyzettel kapcsolatban. A márka korábban kijelentette, hogy szándékában állna megosztani más gyártók autóival is a Supercharger töltőhálózatot akkor, ha megfelelő ajánlatot kapnak, ám ilyen megállapodásról egyelőre semelyik gyártóval kapcsolatban sem hallottunk.

Cimkék:

Notable Replies

  1. majdnem biztsos,h nyitna a tesla mas gyartok fele legalabbis par oszloppall.ezzel tarolna a toltopiacon is!
    a kiegeszito tabla miatt tuti nem tevedes!es siman lehet,h az eu valamilyen szinten kotelezte oket.de a leglogikusabb lenne ha nyitnanak.hiszen nekik van a legjobb halozatuk momentan…
    ott is toltottek nem teslak ahol kizarolag tesla tabla volt?
    de siman lehet,h azert engedelyeztek azon a tolton,h a campus hallgatoi tudjanak elokeszukni.tipik tesla taktika lenne.meg ugye az sem veletlen szerintem,h epp elkezdtek szopkodni egymast (tesla,vw)…

Folytasd a beszélgetést a közösségi oldalunkon: teslasok.hu

Participants

Send this to a friend