fbpx

írj ide a kereséshez...

Lezárult a villanyautó támogatási pályázat

Éjfél óta nem lehet villanyautó vásárlására támogatást igényelni Magyarországon. Ez akár azt is jelentheti, hogy talán előbb kiírják az új, átszabott pályázatot, melyre a Kormány Klímavédelmi Akcióterve részeként utalt múlt héten.

Tegnap éjfélig lehetett Magyarországon villanyautó vásárlásához igényelni a 21 százalékos, de maximum másfél millió forintos állami támogatást.

A mostani, 3 milliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázat eredetileg májusig 1.-ig volt kiírva, de úgy tűnik, annyira felpörögtek az elektromos autók eladásai itthon, hogy a keret a vártnál hamarabb kifogyott, így előbb le is zárták az igénylést. 

Az egyik villanyautós portál szúrta ki, hogy a netes igénylőrendszerben 24-én kiraktak egy üzenetet a lezárásról, 25-én 0 óra 5 perckor pedig már nem fogadott be több igénylést az IFKA. Aki az utolsó pillanatban adta le az igénylését, az sem nyugodhat meg, hiszen ha a feldolgozás során a kiírásnak és a feltételeknek megfelelő pályázatok által kimerül a keret, és nem döntenek annak pótlólagos feltöltéséről (az előző hasonló pályázatnál volt ilyen), akkor bizony a támogatásról lemaradtak.

Ezzel nagyjából azonos időben az IFKA levelet küldött a pályázatban nyertes, de autót a nyilvántartásuk szerint még nem vásárló pályázóknak (vagy azok egy részének), amelyben azt kéri, hogy ha a pályázó nem kíván élni a lehetőséggel, akkor az elállási szándékát mielőbb jelezze a szervezet felé. Amennyiben 2020. március 6-ig nem érkezik válasz a levélre, a pályázat elutasításra kerül.

A pályázat kiírását januárban módosították, melynek eredményeképpen a Teslák olcsóbb változatai is bekerültek a támogatottak körébe. Nem tartott sokáig. 

Palkovics László február 19-i sajtótájékoztatójából tudjuk, hogy az elektromobilitás támogatása továbbra is szerepel az ITM és a kormány programjában, de a megfogalmazásból úgy tűnik, hogy a jövőben igyekeznek a kis és olcsó autók megvásárlásának támogatását előtérbe helyezni. Hogy mikortól lehet az új program keretében állami támogatással elektromos autót vásárolni, illetve hogy milyen módon és feltételekkel lehet a támogatást igénybe venni, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend