fbpx

írj ide a kereséshez...

Minden, amit a Superchargerekről tudni kell!

A Supercharger töltőállomásokat éttermek, üzletek és hotelek közelében helyeztük el. Minden állomás több töltőpontból áll, hogy a lehető leghamarabb kelhess újra úra a Tesláddal.

Itt olvashatod el pontokba szedve a program részleteit, amely minden Tesla járműre érvényesül a Supercharger töltőhálózatán!

  • Minden új Tesla járműnek díjat számítunk fel a töltésért.
  • Ahol lehetőség van rá, a tulajdonosok a betöltött kWh-k után fizetnek, ugyanis szerintünk ez a legigazságosabb módszer. Ahol erre nincs lehetőségünk, ott perc alapon számlázunk.
  • Amikor percek alapján számlázunk, két „Tiert” különböztetünk meg a teljesítmény alapján.
  • Tier 1-nek számít, ha kevesebb, mint 60 kW-tal töltjük az autót, Tier 2-ről pedig akkor beszélünk, ha több mint 60 kW-tal töltünk. A Tier 1 feleannyiba kerül, mint a Tier 2.
  • A Tier 1-es töltés kerül számlázásra abban az esetben is, ha megosztjuk a Supercharger oszlop töltését egy másik autóval.
  • A Superchargereknél való töltés díja régióktól eltér, és időnként változhat is. A feltüntetett ár mindenhol magába foglalja az adókat és egyéb díjakat.
  • A Tesla weboldalán megtalálható az országonkénti átlagárak listája, az autókban pedig minden Supercharger töltőállomás ára leolvasható a navigációból.
  • Bizonyos 2018 november 2-a előtt vásárolt Model S és X modellek 400 kWh-nyi évenkénti Supercharger kreditre jogosulnak. Az ezen felüli töltésért a feltüntetett ár kerül felszámolásra.

A Superchargereknél való töltés egyszerű és gyors. Csak csatlakoztasd az autód az oszlophoz, és hagyd feltölteni. A töltések automatikusan felkerülnek a Tesla Accountodba, hogy lásd, hány kreditet vagy kWh-át használtál el. A Tesla elkötelezett afelől, hogy sosem szeretne üzletet és komoly bevételi forrást kiépíteni a Supercharger programból.

Hol találhatom meg a Supercharger töltőállomásokat?

A már telepített, illetve érkező Supercharger töltőállomásokat itt https://www.tesla.com/en_EU/supercharger találod meg. Az interaktív térkép https://www.tesla.com/en_EU/findus/supercharger segítségével megkeresheted a Hozzád legközelebbi töltőt.

Hogyan használhatom a Supercharger hálózatot?

Egyszerűen parkolj le, és csatlakoztasd a Supercharger oszlopon található kábelt. Az autó töltőportnál található LED-je zölden villog majd, hogy jelezze, megkezdődött a töltés. A töltés folyamatát a Tesla Appon keresztül követheted nyomon.

Hogyan tervezhetek meg egy túrát a Superchargerek segítségével?

A Teslákba beépített útvonaltervező automatikusan a Supercharger állomásokon keresztül vezet az úti célodhoz. Továbbá a navigációban fel van tüntetve az összes töltőállomás az egyszerűbb útvonaltervezéshez.

Egyáltalán nem rendelkezek ingyenes évenkénti Supercharger kredittel. Hogyan történik a töltés számlázása?

Ahogyan befejezted a töltést, automatikusan megkapod a számlát a Tesla Accountodra. A töltések részleteit szintén megkapod a felhasználói fiókodra. A korábbi töltések adatai és a számlák letölthetők az online felületről. A fizetési feltételek bővebb tájékoztatóját itt olvashatod.

Hogyan adhatok meg egy új fizetési módot, vagy változtathatok meg egy korábbit?

A Tesla Accountodban adhatsz hozzá új bankkártyákat a fiókodhoz. Ugyanitt változtathatsz meg, vagy törölhetsz korábban hozzáadott kártyákat.

Mik a várakozási díjak?

A várakozási díjak akkor lépnek életbe, ha a Supercharger töltőállomás legalább fele foglalt, és egy autó befejezte a töltést. Amennyiben az autót öt percen belül elmozdítják a töltőponttól, a várakozási díjat elengedjük. Tisztázásképp, ezt csupán a felhasználók elégedettségének emeléséért vezette be a Tesla, és bízunk benne, hogy ezzel egyáltalán nem termelünk majd profitot. Bővebben itt olvashatsz a várakozási díjakról.

Hogyan tudhatom meg a Supercharger teljesítményét, még mielőtt csatlakoztatnám az autót?

Az autód navigációja mutatja az összes Supercharger állomás maximális teljesítményét. Továbbá az interaktív térképünkön (https://www.tesla.com/en_EU/findus/supercharger) is tájékozódhatsz a töltők sebességéről.

Szükséges otthonra is telepítenem egy töltőt, ha van egy Supercharger a közelemben?

A legkényelmesebb módja egy Tesla birtoklásának, ha ott töltheted az autód, ahol sokat parkolsz. Így nem kell útra kelned egy teljes feltöltésért. Egy könnyen telepíthető, 2-es szintű töltő felszerelését ajánljuk az otthonodhoz, vagy a munkahelyedhez, ha lehetséges. A Supercharger töltőállomások ideálisak a hosszabb utakhoz, vagy amikor az otthonodon kívül teszel látogatót, illetve abban a periódusban, amikor még nem áll fenn az otthoni töltés lehetősége.

Hol találom meg pontosan a Supercharger töltőoszlopokat?

A Supercharger állomások GPS koordinátái be vannak táplálva az autók navigációjába. Az útvonaltervező automatikusan odavezet a töltőkhöz, a térképen pedig ránagyíthatsz a területre, hogy lásd, pontosan hol vannak a Supercharger oszlopok. Amennyiben további információra lenne szükséged, az autó navigációján rákoppinthatsz az állomásra, hogy megtudd a fontos részleteket a töltőállomásról.

Mi alapján dönt a Tesla a Supercharger állomások elhelyezkedéséről?

A Tesla Superchargerek lehetővé teszik a hosszabb utazásokat, illetve a töltést a zsúfoltabb városokban. Precíz energiamodellezést végzünk, és igyekszünk hotelek, éttermek vagy üzletek mellé elhelyezni a töltőinket. Egy Supercharger töltőpont üzemeltetésével magadhoz vonzhatod a Tesla-tulajdonosokat. A telepítésre való javaslatod itt (https://www.tesla.com/en_EU/charging-partners) nyújthatod be.

A Superchargerek mindig nyitva vannak?

Majdnem minden Supercharger töltőállomás 0-tól 24-óráig üzemel. Ezzel szemben a közelben található üzletek a szokásos nyitvatartással üzemelnek.

Nem olyan gyorsan tölt az autóm, mint vártam. Mi történhet éppen?

Az autód és a töltőoszlop folyamatosan kommunikálnak, hogy kiválasszák az ideális töltési sebességet. A Supercharger töltésének teljesítménye az akkumulátor töltöttségi szintje, az állomás kihasználtsága és a hőmérséklet szerint változhat. Az autód gyorsabban tölt, amikor az akkumulátorok le vannak merülve, és ez lelassul, ahogy nő a töltöttségi szint. Az úti célodtól függően nem minden esteben érdemes teljesen feltöltened az autó akkumulátorját.

Befolyásolja a Superchareknél való töltés az autóm akkumulátorját?

A töltési csúcsteljesítmény enyhén csökkenhet nagyobb számú villámtöltés után. Ahhoz, hogy biztosan a legnagyobb hatótávot kapjuk, és biztonságban tudhassuk az akkumulátort, a töltési teljesítményt legyengítjük, ha az akkumulátor túl hideg, vagy közelít a maximális töltöttségi szinthez. Az akkumulátor használatából vagy korából bekövetkező állapotváltozás szintén befolyásolja a töltések sebességét. Ez idővel néhány perccel hosszabbíthatja meg azt az időt, ami alatt az autó teljesen feltölt egy Supercharger töltőállomásnál.

Hogyan maximalizálhatom a teljesítményt, és szoríthatom vissza a töltési időt egy Superchargernél?

Minden oszlopot egy számmal és betűvel jelölünk, ami vagy A, vagy B (pl. 1A, 1B, 2A, 2B stb.). Amikor lehetséges, olyan töltőpontot válassz, amely számúnál nem tölt más autó. Az azonos számmal jelölt töltőoszlopok megosztják a teljesítményük, amikor két autó tölt róluk. Amikor minden számú oszlopnál áll legalább egy autó, akkor érdemes egy olyannál megkezdeni a töltést, amelynél a másik autó töltése hamarosan befejeződik.

A Teslámhoz járt a 400 kWh-ányi ingyenes éves kredit – ez hogyan működik?

Bizonyos 2018 november 2-a előtt vásárolt Model S és X modellek 400 kWh-nyi évenkénti Supercharger kreditre jogosulnak. Az ezen felüli töltésért a feltüntetett ár kerül felszámolásra. A kreditek az autó kézbesítésének, vagy a bejelentett tulajdonosváltás évfordulóján töltenek újra. A nem felhasznált kreditek nem csorognak át a következő évre, a fennmaradó kreditekről pedig a Tesla Accountodban tájékozódhatsz.

Használhatok külön fizetési módokat, ha több autó van felvéve a fiókomba?

Egyelőre nem, de már dolgozunk ezen a funkción, és várhatóan néhány hónapon belül erre is lesz lehetőség. Egy fizetési mód elmentése így az összes, a Tesla Accountodba felvett autónál érvényesül.

Miért számláznak bizonyos töltők kWh után, mások pedig perc alapon?

A Tesla hisz benne, hogy a felhasználóknak a felhasznált energia után kell fizetniük, így a hálózatunk globálisan a kWh-k után igyekszik számolni. Bizonyos országokban a törvények csak nagyon nehezen teszik lehetővé, hogy a nem áramszolgáltató cégek kWh alapon számlázzák a töltést. Ezekben a régiókban perc alapon fizethetsz, külön áron a lassabb, illetve a gyorsabb töltésért.

*Honnan tudhatom meg, hogy az autóm meghaladta az éves ingyenes krediteket?

A Supercharger kreditek állapotát a Tesla Accountodban nézheted meg, vagy felveheted a kapcsolatot az Ügyfélszolgálattal.

Mit tehetek, ha problémám adódott egy Supercharger töltőállomásnál?

Kérjük ilyen helyzetben vedd fel a kapcsolatot az Ügyfélszolgálattal.

Mennyi ideig parkolhatok egy Superchargernél?

Amint az autód feltöltött a következő úti célod eléréséhez szükséges szintre, kérjük, hogy állj el a töltőoszloptól, hogy mások is tölthessék ott az autójukat. Az aktív töltési periódus után a töltőknél parkoló autókra érvényesül a várakozási díj, amelyekről itt tájékozódhatsz bővebben.

Használhatom a Supercharger hálózatát üzletszerű tevékenységhez?

A Supercharger hálózatának felhasználási feltételei kimondják, hogy kereskedelmi célból nem használhatók a publikus Supercharger oszlopok. Ebben az esetben kérjük, hogy keress fel minket, hogy tanácsokat adhassunk az üzleted számára ideális töltési lehetőségekről. A Superchargerek fenntartása a nem üzletszerű felhasználóknak növeli a hálózat pozitív megítélését, és a Tesla-tulajdonosok elégedettségét.

Egy nem Tesla típusú gépjármű foglalja a töltőoszlopot. Mit tehetek?

A Supercharger töltőpontok többsége kizárólag a Teslák töltésére van fenntartva, de bizonyos helyeken engedélyezett az átlagos parkolás is. Kérjük, hogy először bizonyosodj meg az előírásokról, és ha egy autó a megengedettnél tovább foglalja a Tesláknak fenntartott parkolóhelyet, értesíts róla minket.

Használhatók a Superchargerek esőben és hóban is?

A Teslákat úgy tervezték, hogy változó időjárási körülmények mellett is tölthetők legyenek, mint az eső vagy havazás. A töltési idő változhat extrém időjárási körülmények mellett.

Milyen egyéb töltési lehetőségeim vannak?

A Supercharger és Destination Charger hálózatai mellett érdemes megkeresni a Plugshare térképét, ahol feltüntetik az egyéb publikus töltési lehetőségeket.

A Superchargerek sebessége és díja azonos a Model 3, Model S és Model X esetében?

Igen, a jelenlegi töltők azonos sebességgel és azonos áron töltik a Tesla három kereskedelmi forgalomban lévő modelljét.

Elérhetők a nem Tesla által telepített töltők a Model S-ek és Model X-ek számára?

A Tesla által forgalmazott CHAdeMO adater segítségével használhatók az ilyen kábelekkel felszerelt töltőoszlopok, hamarosan pedig CCS Combo 2 adapter forgalmazása is megkezdődik. Utóbbi várhatóan hasonló áron érkezik majd, mint a CHAdeMO átalakító.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend