fbpx

írj ide a kereséshez...

Néhány Tesla már a piros lámpánál is automatikusan megáll – videó

Több évnyi ígérgetés után úgy fest, hogy most már valóban nem kell sokat várnunk arra, hogy szintet lépjen az önvezetés a Teslákban. Elon Musk, a márka vezére ugyanis tavaly megígérte, hogy 2020-ban végre elérkezik az, amit oly régóta várunk, és városon belül is a teljes önvezetésre szintjére hozzák az Autopilotot.

Mivel a Tesla már évek óta húzza előttünk a mézesmadzagot az önvezető rendszerével, így sokan jogosan voltak szkeptikusak a kijelentéssel kapcsolatban, ám most minden jel arra utal, hogy az amerikai gyártó valóban szintet lép a témában. Az önvezetésre képes számítógép elvileg már az autókban van, a szenzorok és a kamerák pedig vannak olyan megbízhatók, hogy megengedjék az előbb említettnek az önálló döntéseket. A fejlődés üteme már csak azon múlik, hogy miként halad a Tesla a szoftverrel.

Elon Musk korábban elárulta, hogy alapjaiban írják újra az Autopilot kódját, és nem olyan régen azt hallhattuk, hogy a fejlesztés már az utolsó fázisnál tart. A vizualizációt fejlesztő frissítéseken szemügyre vehetjük, hogy mit látnak a rendszer szemei, így a kijelzőkön megfigyelhetjük, hogy mennyire pontosan észlelik a Teslák a közlekedés más résztvevőit, az akadályokat, illetve a jelzőlámpákat. A következő lépés pedig, hogy az autók maguktól reagáljanak a lámpák jelzéseire.

Mint az most kiderült, az early access flotta, vagyis a bétatesztelők csoportja már kapott is egy olyan frissítést, amellyel a Teslák önállóan megállnak a piros jelzésnél, illetve maguktól indulnak, ha zöldre vált a lámpa. Az Out of Spec Motoring fel is töltött erről egy videót a Twitterre, ahol mondhatni történelmi eseményt látunk, hiszen most először került fel az internetre, ahogyan egy, a gyártótól független Tesla a lámpák jelzésére reagál.

Persze azt lehetetlen megjósolni, hogy ez mikor kerül majd az átlagos felhasználók kezébe. Az early access flottában bevezetett újításokra van, hogy csupán napokat kell várnunk, de esetenként hetekig is teszteli szűkebb körben a Tesla az újításokat. A funkció és az önvezető autók témájának nehézsége miatt nem kizárt, hogy egy hónapig most csendben gyűjtik az adatokat és a tapasztalatokat a bétatesztelőktől.

Ami viszont biztos, hogy ezzel nem váltanak az önvezetés legmagasabb szintjére a Teslák, tehát a sofőröknek még mindig gondosan kell figyelniük a forgalmat és az autó viselkedését. Az autó a videóban is kéri a sofőrt, hogy tartsa a kezét a kormányon, és abban biztosak lehetünk, hogy ha balesetet okoz egy Tesla, az a frissítés után továbbra is a sofőr felelősége marad.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend