fbpx

írj ide a kereséshez...

Nehéz a választás a Performance és a Long Range Model Y között? Íme egy videó, ami segít dönteni!

Bármennyire is kevés a felszereltségi szint, illetve rövid a fizetős extrák listája, egy Tesla megvásárlása tud kemény fejtörést okozni. Aki a legpénztárcabarátabb opciót keresi, annak könnyű dolga van, illetve annak is, aki előtt nincsenek pénzügyi korlátok, és szeretne mindenkit legyorsulni a pályán. Akkor viszont, ha gondolunk a családra, a pénztárcánkra, a kényelemre és egy kicsit a saját élvezetünkre is, bizony nem egyszerű a döntés.

A The Kilowatts két népszerű Model Y felszereltséget, a Long Range-et és a Performance-t vetette össze, vagyis a legnagyobb hatótávú és a legerősebb változatot. Az akkumulátor és a kasztni azonos, illetve a felszereltség és az alkatrészek tekintetében is nagyon kevés az eltérés, miközben az is kiderült, hogy bizonyos területeken kisebb a különbség, mint gondoltuk.

A Long Range és a Performance változatok ugyanazzal a 75 kWh-s Tesla akkumulátorcsomaggal dolgoznak. Előbbi a gyári adatok szerint 4,8 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 60 mph-s tempót, míg utóbbinak 3,5 másodpercre van szüksége ehhez a produkcióhoz. A korábbi modellek példái alapján azt sejtenénk, hogy az ehhez szükséges teljesítménytöbblet és a combosabb hátsó motor miatt megcsappan a hatótáv, de ezesetben a gyári adatok alapján csak egy mérföld a különbség. Igaz, a hatékonyságon erősen rontó elemek, vagyis a nagyobb kerekek és a hátsó spoiler egy külön performance csomag részei – erősebb fékekkel és sportosabb futóművel együtt -, amellyel felszerelve a Model Y Performance már papíron 55 kilométerrel bír kevesebbet, mint a Long Range. A videóban tesztelték a fogyasztásbeli különbséget, és hétköznapi tempóban mérve mégsem volt ekkore a különbség, sőt. Körülbelül egy százalékkal maradt hatékonyabb a kisebb kerekekkel, hátsó szárny nélkül közlekedő Model Y.

A Performance csomaggal felszerelt változat azonban mind gyorsulásban, mindpedig kezelhetőség terén komolyan lepipálta a Long Range változatot. Utóbbi önmagában egy egészen ügyes autó, a mély tömegközéppontnak köszönhetően a méreteihez mérten jól manőverezhető, ám a Performance csomaggal a tesztelők szerint olyan magabiztosan veszi az élesebb és a nyújtottabb kanyarokat a Model Y, ami egyszerűen lenyűgöző.

A Model Y Long Range változatának végsebessége 215 km/h, a Performance változat pedig egészen 235-ig is engedi a száguldozást. A Performance upgrade erre még feldob egy lapáttal, és egészen 250 km/h-ig kitolja a legmagasabb tempót, amit a Model Y enged a sofőrjének.

A Long Range Model Y egy kiváló autó, és többségében ugyanazt nyújtja, mint a Performance variáns. Amennyiben valakinek nem elég a 4,8 másodperces gyorsulás, 8000 dollár fejében befizethet a 3,5 másodperces Performance változatra, ami bár erősebb, javarészt kizárólag gyorsulásban tud többet a Long Range-nél. A Performance változat Performance Upgrade opciója ingyenes, vagyis a már kifizetett 8000 dollár magába foglalja az erősebb fékeket, sportosabb futóművet és a nagyobb kerekeket is, ám ezek felszereléséről a vásárló dönt, ha Performance változatot rendel a Tesláról. Persze ez az igazán sportos Model Y, így ha valaki szeretné, hogy a lehető legstabilabb és legmozgékonyabb legyen az autója, esetleg néha egy-egy pályanapra is kigurulna vele, akkor ez a csomag erősen ajánlott.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend