fbpx

írj ide a kereséshez...

Tags:

Óriási baki: Tálcán kínálta a hackereknek néhány vásárlója jelszavait a Tesla

Az eltárolt adatok törlése nélkül szabadult meg a Tesla valamennyi leselejtezett számítógéptől, amelyek korábban tulajdonosok autóiban dolgoztak. Talán nem gondoltuk volna, hogy éppen a Tesla követ el egy ilyen hatalmas hibát, de mégis. Az amerikai autógyártó bizonyos szervizközpontjainál nem foglalkoztak vele, hogy a Teslák számítógépeiben nincsenek megfelelően titkosítva az elmentett online fiókok jelszavai, és így szabadultak meg a számítógépektől, amelyek ha hackerek kezébe kerülnek, azok könnyedén megszerezhetik a volt tulajdonos fiókjainak bejelentkezési adatait.

Hogy pontosan miről is van szó? Nos, a Teslák érintőkijelzőjén ugyebár lehetőségünk van zenéket lejátszani például a Spotify zenei-streamingalkalmazáson keresztül, vagy sorozatokat és filmeket nézni a Netflixről. Mindkettőhöz előfizetés szükséges, amelyek eléréséhez be kell jelentkeznünk a saját fiókunkba az autó kijelzőjén. Ezt természetesen a Tesla beépített médiavezérlője, vagyis MCU számítógépe kezeli, amely egyrészt ritkán ugyan, de képes lehet hibákat produkálni, másrészt pedig két változat is elérhető belőle, ami miatt a korábbi verzió cseréjét esetenként igényelhetik a Tesla-tulajdonosok. Akár elromlott az MCU, akár a második generációs számítógépre váltunk, a Tesla kiveszi majd megtartja az autóban korábban dolgozó MCU-t. Azt pedig, hogy mit kezd ezútán vele, eddig nem tudtuk.

Kiderült azonban, hogy a Tesla az adatok törlése nélkül egyszerűen kihajítja a kiszerelt alkatrészeket, amelyeket vagy tolvajok, vagy egészen egyszerűen a Tesla alkalmazottai visznek el, hogy eladják őket független szervizeknek, vagy magánszemélyeknek a Twitteren. A Tesla hibáját felfedező férfi feltette a kérdést a gyártónak, hogy helyesnek érzik-e, ahogyan a kiszerelt számítógépeket kezelik, de a villanyautó-gyártó azt mondta, hogy a hivatalos eljárás alapján a szervizeknek törölniük kellene az adatokat.

Természetesen az sem teljesen érthető, hogy a Tesla miért dobja egyenesen a kukába a kiszerelt MCU-kat, miközben azok egy része biztosan újrahasznosítható lenne a jövőben. Másrészt, ha már úgyis a kukában végzik a gépek, legalább egy kevés erőfeszítést vehetnének a Teslánál arra, hogy megsemmisítsék a rajtuk lévő adatokat. Mindenesetre a gyártó akciójának hála az eBay-en is vásárolhatunk MCU-kat olyanoktól, akik vagy egy Tesla szervizközpontban dolgoznak, vagy közel laknak egyhez, és nem restek egy több mint 500 dolláros üzletért a szerviz kukájába nyúlni.

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend