fbpx

írj ide a kereséshez...

Supercharger várakozási díjak – útmutató

A Supercharger töltőállomásokat úgy, és azért alkotta meg a Tesla, hogy a vásárlói a lehető leggördülékenyebben és legegyszerűbben tehessenek meg hosszabb túrákat a villanyautóikkal. Bár már most is egy, a konkurensek kínálatához képest rendkívül fejlett hálózatról beszélünk, a Tesla igyekszik a jövőben még egyszerűbbé és gyorsabbá tenni a töltéseket a saját hálózatán. Az automatizálás folyamatos bevezetésével várható, hogy idővel az autók maguktól intézik majd a Superchareknél való megállókat, a begurulástól egészen a kigurulásig, addig pedig manuálisan vehetjük igénybe a gyártó hálózatának szolgáltatásait.

Bár a Supercharger az egyik legfejlettebb és legelterjedtebb hálózat, a Tesla eladott autóinak mennyisége mégis olykor azt eredményezheti, hogy egy-egy állomásnál rövid időre minden töltőpontnál áll egy autó. Arról pedig, hogy ezek az autók valóban hasznosan foglalják a töltőket, és ne csak teljesen feltöltve blokkolják az oszlopokat, a Superchargerek várakozási díja igyekszik gondoskodni, amire minden tulajdonosnak érdemes odafigyelnie, aki igénybe szeretné venni a Supercharger hálózatot.

Mi a Supercharger várakozási díj?

A Tesla alkalmazásán keresztül a tulajdonosok folyamatosan nyomon követhetik a töltésük, az app pedig jelez, mielőtt az autó teljesen feltöltene. A teljes feltöltés utáni minden percben, amikor az autó fel van csatlakoztatva a töltőpontra, a Tesla országtól függően különböző várakozási díjat számol fel. Amennyiben az autót 5 percen belül lecsatlakoztatjuk a töltőről, a Tesla nem számolja fel az összegyűlt összeget, de ha ezen felül is töltőn marad az autó, akkor az első 5 percért is fizetni kell. A Tesla kizárólag akkor indítja el a várakozási díj számlálóját, ha a Supercharger töltőállomás legalább fele foglalt, a díj pedig duplázódik, ha egyetlen szabad hely sincs az állomáson.

Hogyan történik a számlázás?

A Tesla azt ajánlja, hogy legyen beállítva egy alapértelmezett fizetési módunk a teslás fiókunkban, hogy zökkenőmentesen számlázhassák és fizethessük az igénybe vett szolgáltatások díjait. Amennyiben nincs beállítva fizetési módunk, a Tesla az autó kijelzőjén és emailben is figyelmeztet, ám szerencsére van mód rá, hogy utólag rendezzük a számlánk. Természetesen nem éri meg nagyobb összegeket felhalmozni a fiókunkban, hiszen bizonyos mértékű tartozás után a gyártó korlátozzá a Supercharger töltőhálózathoz való hozzáférésünk, amíg nem rendezzük azt. Ezt szintén az autó kijelzőjén, illetve a fiókunkon belül is megtehetjük.

Akkor is életbe lépnek a várakozási díjak, ha van szabad töltő az állomáson?

A várakozási díjak minden autóra érvényesek akkor, ha a töltállomáson található töltőpontok legalább fele foglalt, vagyis egy autó csatlakoztatva van rájuk. A díjak megkétszereződnek, ha egyetlen szabad töltőfej sincs a helszínen.

Hogyan veszem észre, amikor a Tesla díjat számolt fel a várakozásért?

A Tesla mobilalkalmazása a töltés végezte előtt akkor is jelez, ha befejeződött a töltés. Innentől kezdve a Tesla megkezdi a díj felszámolását, ha az államás legalább fele foglalt, ez pedig akkor fejeződik be, amikor lecsatlakoztattuk a töltőfejet és elálltunk az autóval az oszlop mellől. A Supercharger töltéssel kapcsolatos adatok és díjak, beleértve a várakozás miatt felszámolt összeget leelenőrizhetjük a Tesla fiókunkban minden egyes Superchargernél való töltés után.

Mely autókra érvényes a várakozási díj?

Minden Model S, Model X és Model 3 esetében számolhat fel várakozási díjat a Tesla, és várhatóan a jövőben érkező modellek, mint a Model Y, Cybertruck és Roadster esetében is érvényes lesz a hely foglalásáért kiszabott összeg.

Akkor is fizetni kell a várakozási díjat, amikor az autó aktívan tölt a Superchargerről?

Nem, a várakozási díj csak akkor lép érvénybe, amikor az autó befejezte a töltést az oszlopról. Ekkor ugyanis az autó már nem veszi igénybe a Supercharger szolgáltatását, így az elfoglalt helyet legalább 5 percen belül fel kell szabadítani egy másik Tesla számára.

Van felső határ a várakozási díj esetében?

Nincs felső korlát azon, hogy a Tesla mekkora összeget számolhat fel a Superchar töltőpontok töltés nélküli foglalásáért. A percdíjak természetesen adottak, és erről nyújt is tákékoztatást a Tesla. A gyártó javasolja, hogy a töltések befejezése után minden esetben a lehető leggyorsabban, de legalább 5 percen belül szabadítsuk fel a Supercharger töltőpontját, hogy elkerüljük a várakozási díjak fizetését.

A várakozási díjba beleszámolják az adót is?

Igen, a várakozási díj magába foglalja a helyi adókat is.

A várakozási díjak érvényesek a Destination Charging töltőpontokra is?

Nem, a várakozási díjak kizárólag a Tesla Supercharger villámtöltő hálózatára érvényesek.

Az országokban eltérő díjakról a következő táblázatban tájékozódhatunk:

CountryCurrencyIdle fee (per minute)Idle fee (per minute) when the station is 100% occupied
United StatesUSD$0.50$1.00
CanadaCAD$0.65$1.30
AustriaEUR0.40 €0.80 €
BelgiumEUR0.40 €0.80 €
CroatiaHRKkn 3.10kn 6.20
Czech RepublicCZKkr. 5.45kr. 10.90
DenmarkDKKkr. 3.15kr. 6.30
FinlandEUR€ 0.40€ 0.80
FranceEUR0.40 €0.80 €
GermanyEUR0.40 €0.80 €
IrelandEUR€ 0.40€ 0.80
ItalyEUR€ 0.40€ 0.80
HungaryHUF141.65 Ft283.30 Ft
LiechtensteinCHFCHF 0.50CHF 1.00
LuxembourgEUR0.40 €0.80 €
NetherlandsEUR€ 0.40€ 0.80
NorwayNOKkr. 4.05kr. 8.10
PolandPLN1.80 zł3.60 zł
SlovakiaEUR0.40 €0.80 €
SloveniaEUR€ 0.40€ 0.80
SpainEUR0.40 €0.80 €
SwedenSEK4.40 kr8.80 kr
SwitzerlandCHFCHF 0.50CHF 1.00
UKGBP£ 0.35£ 0.70
AustraliaAUD$0.65$1.30
ChinaCNY¥ 3.20¥ 6.40
Hong KongHKD$3.90$7.80
MacauHKD$3.90$7.80
New ZealandNZD$0.70$1.40
JapanJPY¥ 55.00¥ 110.00
Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend