fbpx

írj ide a kereséshez...

Szinte nevetséges, de ezzel a trükkel növelhető a tetőcsomagtartós Model 3 hatótávja

Talán senki sem gondolt volna rá, de egy apró trükkel lényegesen javítható a Model 3 hatótávja akkor, ha a kasztni felett egy tetőbox is a légáramlás ellen dolgozik. A tesztek alapján a Tesla kisebbik szedánja esetében egy tetőre szerelt csomagtartó akár 16%-kal is képes csökkenteni a hatótávot, vagyis ha messzire szeretnénk menni a Teslánkkal, és igyekeznénk minél kevesebb időt a Superchargereknél tölteni, akkor érdemes mindent megtenni, hogy a minimumra szorítsuk a feleslegesen felhasznált kWh-kat.

Nos, egy svéd Model 3 tulajdonos rájött egy apró, de mégis rendkívül hasznos trükkre a tetőcsomagtartóval. Mégpedig, ha megfordítja a boxot az autó tetején, akkor az lényegesen kevésbé befolyásolja az autó fogyasztását.

A tulajdonos saját tapasztalatai alapján maguk a tetőcsomagtartó keresztrúdjai nagyjából 3,6%-kal növelik a fogyasztást, ha pedig erre fordítva kerül fel a box, akkor ezen felül szinte elhanyagolható a különbség.

Hogy miért? Nos, a kérdésre a választ egy aerodinamikai szakértő adta meg, akinek az elmondása szerint a gyártók tudnak arról, hogy az útmutatásuk nem a leghatékonyabb, mégis többek mellett fontosnak tartják azt, hogy a termék jól passzoljon az autó külsejéhez. Emellett a tetőbox mögötti turbulens levegő minden autó viselkedését másképp befolyásolja, ezért nem feltétlen ajánlatos mindenkinek fordítva feltennie az extra csomagtartót, de bizony ez a megoldás képes jelentősen javítani a fogyasztás romlásának mértékét.

Cimkék:

Notable Replies

  1. Miert nem gyart olyat a gyarto aminek minket vege ugyanolyan mint az amugy belepo ele a boxoknak?

Folytasd a beszélgetést a közösségi oldalunkon: teslasok.hu

Participants

Send this to a friend