fbpx

írj ide a kereséshez...

Tags:

Több az Autopilot-baleset, de egyelőre nincs bajban a Tesla

A Teslánál mostanra már hagyományként kezelhető, hogy az amerikai autógyártó negyedévről negyedévre közzéteszi az autóival történt baleseti statisztikákat. A felmérés fő attrakciója egyértelműen az Autopilot, illetve az, hogy összemérhetjük, hogy milyen gyakran történnek balesetek a Teslával az önvezető rendszerrel és nélküle.

Nos, az utóbbi negyedévet tekintve nem sikerült javítania a számokon a Teslának. A legfrissebb jelentés szerint ugyanis 2019 utolsó negyedévében átlagosan minden 3,07 milliomodik mérföldön történt egy baleset az Autopilot használata mellett, ami visszalépés az előző periódus 4,34 milliós átlagához képest. Igaz, ez többek között azzal is magyarázható, hogy a tél érkezésével az év végére sokfelé romlottak az útviszonyok. Összemérve a mostani számokat a 2018 év végi statisztikákkal, már azt kapjuk, hogy a Tesla statisztikái enyhe javulást mutatnak.

Az utolsó negyedévben amellett, hogy alig több mint hárommillió mérföldenként következett be egy baleset az Autopilot használata mellett, az is kiderült, hogy az Autopilot nélkül, de a Tesla aktív balesetmegelőző rendszerei használatával átlagosan 2,1 millió mérföldenként következett be egy baleset, míg ezek nélkül 1,64 millió mérföldenként tört egy Tesla.

A számok tehát kiválóan mutatják, hogy az Autopilot statisztikailag bőven az elvárt biztonságot nyújtja. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint a közút összes résztvevőjét figyelembe véve 479 ezer mérföldenként történik egy-egy autóbaleset. Persze az, hogy mennyire pontos képet adnak a nyers adatok, vitatható, hiszen az Autopilotot többnyire autópályán és országúton használják a tulajdonosok, ahol egyébként is jobbak a baleseti mutatók. Fontos persze azt is megemlíteni, hogy bizonyos esetekben nem az Autopilot a hibás, hanem a sofőr hoz rossz döntéseket, mint például ennél a balesetnél, ahol a Model 3 bizonyára azért tört, mert a tulajdonosa nem mérte fel jól az útviszonyokat a szakadó esőben:

Erre nincs felkészülve az Autopilot – így tört össze a Model 3 szakadó esőben

Cimkék:

Beszélgess a közösségi oldalunkon! teslasok.hu

Send this to a friend