fbpx

írj ide a kereséshez...

Videón a Model 3 különleges Kínának gyártott sportfelnije

A Tesla már a kezdetek óta üldözi a szép forma és a kiváló aerodinamika tökéletes összhangját, amellyel hatékony és egyben ízléses autókat készíthetnek a gyáraikban. Az amerikaiak számára ez eddig egyértelműen összejött – a dizájnokat többnyire imádják az emberek, az áramvonalasságról pedig a kiváló légellenállási együtthatók tesznek tanúbizonyságot.

Az aerodinamikában természetesen fontos szerepe van a kasztninak, illetve az azon elhelyezkedő apró kilógó elemeknek. Egy tükör például rengeteget nyom a latba, de a kerekek formája és a felni dizájnja is komoly befolyásoló tényező a hatékonyságban.

Erről éppen nemrég beszélt Robert Palin, a Tesla aerodinamikai fejlesztésekért felelős csapatának tagja, aki elmondta, hogy:

A kerekek olykor a legnagyobb befolyásoló tényezők a légellenállásban!

Éppen ezért az elektromosautó-gyártónál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerekek dizájnjára, mint gondolnánk.

A Model 3, vagyis a legutóbb piacra került modelljük esetében alapvetően három felni közül választhatnak a vásárlók. A standard 18 hüvelykes aero felniken egy külső műanyag tárcsa segíti a légellenállás csökkentését, a drágább,  19 hüvelykes sportfelnik pedig ennek hiányában valamelyest jobban zavarják a levegő áramlását, ám egyértelműen mutatósak. A Performance kivitel már egy 20 hüvelykes sportfelnivel érkezik.

Kínában azonban valamelyest más a helyzet. Ott ugyanis a 20 colos sportfelnik helyett egy 19 colos „Power Sport” szettet kínálnak a Performance változathoz. Ez egy egyszerű alufelni, amelyet aero tárcsák takarnak, ugyanúgy, mint az alapfelszereltségnél. A Power Sport szettnél persze sportosabb hatást keltenek a tárcsák, és egyértelmű, hogy ezek szebbre is sikerültek, mint a sima aero kerekek.

A majdnem egy éve árult felnik azóta sem elérhetők Kínán kívül, de egy amerikai youtubernek sikerült beszereznie egy szettet, és ezzel végre videó is készült a különleges felnikről.

Íme a Power Sport kerekeken guruló Model 3, vagyis az összeállítás, ami jelen állás szerint még mindig csak egyetlen országban rendelhető a Teslától.

Cimkék:

Notable Replies

  1. A Model S légellenállási együtthatója 0.24, a LUCID Air-é 0.21, a Taycané nem tudom mennyi!, Musk kénytelen volt lépni. Szerencsére két komoly riválisa is akadt, ez hajtja előre a világot!

Folytasd a beszélgetést a közösségi oldalunkon: teslasok.hu

Participants

Send this to a friend